Sağlık ve güzelliğin belki de en çok bir arada olduğu estetik operasyonların başında gelen meme küçültme ameliyatı, birçok kadının kabusu olan aşırı büyük meme dokusundan kurtulmanın ideal yoludur.
Vücuda oranla aşırı büyük meme dokusu; meme altı cilt lezyonlarına, poster bozukluklarına, sırt ve bel ağrılarına dahası sutyenin taşıdığı ağırlık nedeniyle sutyen askılarının omuzlarda yaralar oluşturmasına neden olan bir sağlık problemidir.
Meme küçültme ameliyatının riskleri nelerdir?
Birçok kadının yaşam kalitesinin düşmesine neden olan aşırı büyük meme dokusu sadece sağlık olarak değil, sosyal olarak da kişinin hayatında pek çok soruna neden olabilmektedir. Aşırı büyük meme dokusunun getirdiği sarkıklık nedeni ile birçok kadın günlük hayatta kıyafet bulmakta zorlanmakta akabinde de kendini sosyal hayattan soyutlamaktadır.
Aşırı büyük meme dokusunu geride bırakmanın etkin yolu genel anestezi altında yapılan ve ortalama 2,5 - 3 saat süren meme küçültme ameliyatıdır.
Güvenilir ve konforlu bir operasyon olan meme küçültme ameliyatında amaç; kişiye yük olan aşırı büyük meme dokusunu küçülterek vücut hatlarıyla uyumlu bir meme formu ve büyüklüğü elde etmektir.
Meme küçültme ameliyatında fazla olan deri ile derinin altında bulunan meme dokusu çıkarılır ardından meme başı olarak adlandırılan doku (areola), olması gereken yere taşınır. Kesinin hangi ölçüde ve teknikle yapılacağı hastadan hastaya, alınacak dokunun miktarına göre değişiklik gösterir. Meme küçültme ameliyatında vücutta kendiliğinden eriyen dikiş ipleri kullanılarak açılan kesiler kapatılır. Bu iplerin en büyük avantajı operasyon sonrası kontrollerin yanı sıra ayrıca dikişlerin alınması için bir kontrole gerek kalmamasıdır.
Meme küçültme ameliyatında işlem bitiminde sutyene benzer özel bir bandajlama yapılır. 2 ila 3 gün sonrasında pansuman yapıldıktan sonra hastaya sporcu sutyeni giydirilir ve ortalama 1,5 - 2 ay boyunca sporcu sütyenini kullanmaya devam etmesi gerekir.
Meme küçültme ameliyatını takriben ilk 4 – 5 gün içerisinde meme ağrısı ile beraber kollarda hafif ağrılar görülebilir. Ortalama 2 hafta içerisinde hasta göğüs bölgesini darbelerden korumak ve kendini fazla zorlamamak kaydıyla sosyal hayatına dönebilir. Spor vb. ağır aktivitelere ise 3 ay sonra başlayabilir.