Nedeni belli olmayan yüz ve vücutta ortaya çıkan yassı veya kabarık yapılar olarak tanımladığımız “benler”, hemen hemen birçok insanda görülebilmektedir.
Çoğu zaman zararsız olmakla birlikte bazen kanserin habercisi de olabilen benlerin alımı, yapısına göre lazer veya cerrahi olarak yapılmaktadır.
Benler vücudun pek çok yerinde bulunabilir; saç diplerinden parmak uçlarına kadar tepeden tırnağa birçok yerde olmakla birlikte özellikle yüz bölgesi, dekolte bölgesi, ense ve sırtta olan benler insanları rahatsız etmekte, vücutları konusunda öz güven eksiliği yaşamlarına neden olmaktadır. Dolayısıyla ben alım işlemlerinin sonucu sadece fiziki değil aynı zamanda psikolojik de olmaktadır.
45 dakikada işlem tamam
Lokal anestezi altında yapılan ben alımı işlemi ortalama 45 dakika sürmektedir. Lokal anestezi ile yapıldığı için hastaların herhangi bir ağrı veya sızı hissetmemesi işlemin avantajlarındandır. Uygulama öncesi benin çevresine ve alt kısmına enjeksiyon ile anestetik verilir ve işlem yapılacak bölge uyuşturulur. Ardından ben ve benin altındaki yağ dokusu tamamen alınarak işlem tamamlanır. Uygulama sonrasında çoğu zaman olası kanser riskine karşı alınan ben incelenmek üzere patolojiye gönderilir.
İyi planlanan bir ameliyat protokolü ile operasyon sonrası iz minimalize edilir. Bununla birlikte lokal anestezinin etkisi birkaç saat sonra geçmeye başladığında kişi işlem bölgesinde hafif ağrı ve sızı hissedebilir ancak bu sosyal hayatını etkileyecek düzeyde olmaz; bu ağrılar ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilmektedir. Operasyon sonrasında kişi belirli aralıklarla pansuman yaptırmalıdır. İlk iki gün sonrasında yara üzeri yıkanabilir.
Kişi her ne kadar operasyondan birkaç gün sonra rahatlıkla sosyal hayatına dönse de işlem yapılan bölgenin güneş ışınlarından korunması, işlem alanının herhangi bir deformasyona uğramaması için önem teşkil eder.
Ben alım işlemlerinde lazer tedavileri de kullanılabilmekle birlikte hangi yöntemin kullanılacağına konsültasyon muayenesi sonrasında karar verilir.