Meme Dikleştirme

Op. Dr. Ünsal Demir - D-EST Estetik ve Plastik Cerrahi Kliniği

Meme dikleştirme ameliyatı nasıl yapılır?

Kilo değişimleri, hamilelik, meme dokusunun etgenlikte bir anda büyümesi ve zamanla yer çekimine yenik düşmeye başlamasıyla meme dokusunda sarkmaların meydana gelmesi pek çok kadında yaygın olarak görülen bir durumdur.

Meme dikleştirme ameliyatı ile meme dokusu olması gerektiği yere taşınarak konik biçimli dik bir meme formu elde edilir. Genel anestezi altında yapılan meme dikleştirme ameliyatı konforlu bir operasyon olmakla birlikte ortalama 2,5 - 3 saat süren bir işlemdir. Sarkan meme dokusu nedeniyle bazen areola dediğimiz meme ucunda büyüme olur. Meme dikleştirme ameliyatı yapılırken bu tip durumlarda meme ucuna da müdahale edilir ve meme ucu yeni meme formuna uygun boyutta yeniden şekillendirilir.


Ortalama 1,5 - 2 ay sonra spora başlanabilir

Meme dikleştirme ameliyatı birçok farklı tekniğin kullanılabildiği bir işlemdir. ameliyat esnasında kullanılacak teknik, konsültasyon muayenesinde meme dokusunun sarkma derecesine göre belirlenir. Meme dokusunda 3 farklı sarkma derecesi görülmektedir.

Birinci derece sarkma; hafif şiddetli sarkma dediğimiz durumdur ve bu durumda meme ucundan küçük bir doku çıkarılarak memede dikleştirme sağlanabilmektedir. İkinci derece sarkma ise meme altı çizgisi hizasından 1,5 -2 santimlik bir sarkma mevcuttur. Burada hem meme dokusuna hem de meme ucuna müdahalede bulunulacağı için kapsamlı bir meme dikleştirme ameliyatı yapılmaktadır. İkinci derece sarkmanın görüldüğü durumlarda hem meme ucuna hem de altına kesi yapılır. Bu kesi lolipop şeklinde bir kesidir. Son olarak üçüncü derecede sarkma ise meme altı çizgisinden 3 cm veya daha fazla sarkma mevcuttur. Bu derece sarkmalarda ters T şeklinde bir kesi yapılarak ameliyat gerçekleştirilir. Üçüncü derece sarkmada sarkan doku ve fazla cildin alınmasının yanı sıra meme ucundaki genişlemeye de müdahale edilmektedir.

Meme dikleştirme ameliyatında hastalar 1 gün hastanede misafir edilir. Operasyon sonrası ortalama 1 hafta içerisinde kendilerini zorlamamak kaydıyla sosyal hayata dönebilirler ve hafif tempolu yürüyüşler yapabilirler.

Operasyondan ortalama 1,5 - 2 ay sonra spora başlayabilirler.